Rakennus- ja remonttitieto

Remontti suojelukohteessa

Loviisassa sijaitsevan, asemakaavalla suojellun hirsirakenteisen talon on suunnitellut Loviisan kaupungin silloinen rakennusmestari J. Blässar vuonna 1902. Talo on rakennettu vuonna 1912. Taloa on muutettu rakentamalla alkuperäinen avokuisti sisätilaksi kahden huoneen ja eteisen kokoa kasvattamalla. Talo toteuttaa Loviisan vuoden 1857 asemakaavaa kirkkoesplanadin varrella.

Suojelukohde Aki Hotti ja Diana Stenvall-Hotti ihastuivat taloon ja sen tunnelmaan ensi silmäyksellä. He aikovat remontoida taloa useammassa vaiheessa; ensimmäisenä tehdään talon toiminnan kannalta keskeisin remontti eli keittiön siirto rakennuksen keskelle.

Loviisan kaupunki antoi aloituslupana suullisen luvan keittiön siirtämiseen. Märkätilojen - saunan ja kylpyhuoneen - tekoon tarvitaan rakennuspiirustukset, joihin merkitään myös keittiön siirto.

Kun keittiö oli asuinhuoneessa ja talo on vanha, viemäröinnin ja vesijohtojen veto oli vaativa operaatio.

Viemärityöhön jouduttiin anomaan myös kvv-työnjohtajan lupa. Kaupungin vesilaitokselta käytiin tarkastamassa kohteen asennukset. Vesiputket on vedetty lattiapinnan alle lämmöneristekerroksen yläpuolelle ja viemäri kuljetetaan pääviemäriin lattian läpi rossipohjan kautta.

Suojelukohde nyt Vesipisteet haluttiin nimenomaan yhdelle seinustalle, jotta vanhan puutalon kosteusvaurioriskit minimoitaisiin. Keittiön koneiden alle laitettiin määräysten mukaisesti umpinaiset kaukalot, jotka sinällänsä suojaavat kosteudelta ja tuovat veden lattialle koneen eteen niin, että se huomataan sillä lailla että se on havaittavissa.

Kaukalon etureunaan liimattiin teippimäinen hälytysanturi, joka antaa hälytyksen jos kosteutta ilmenee. Keittiön kaapit valittiin kosteutta kestävästä materiaalista, ja niiden sokkelijalat nostavat kaapistot irti lattiasta, jolloin ne eivät kostu, vaikka jotakin tapahtuisi. Aki Hotin haaveena on asentaa myös kylpyhuoneeseen kosteusvahtijärjestelmä ja talon päävesijohtoon magneettisulut, jotka katkaisevat veden tulon hälytyksen sattuessa.

Keittiöremontti

Suojelukohteen keittiöremontti aloitettiin vanhojen pinkopahvien ja tapettien irroittamisella. Enimmillään seinästä löytyi viisi tapettikerrosta. Keittiö sijoitettiin tilaan, joka aiemmin on ollut avokuisti. Lattian painumat olivat pahimmillaan noin 7 cm, joten ne haluttiin oikaista. Kun lattia avattiin, sen lämmöneristeeksi paljastui turve. Se korvattiin nykyaikaisella puukuitulämmöneristeellä. Seinät koolattiin ja levytettiin, sähkövedot uusittiin. Luonnollisesti kaikki keittiökalusteet uusittiin. Remonttiin kului aikaa noin 600 tuntia ja kustannukset olivat kalusteet mukaanlukien noin 80000 markkaa.

Vanhassa talossa ja suojelutalossa erityisesti kannattaa vaalia talon tyyliä ja henkeä myös kalusteiden suunnittelussa. Aki Hotti ja Diana Stenvall-Hotti löysivät Habitare-messuilta Petra-keittiöiden mallin, joka sopi erinomaisesti talon vanhojen peiliovien kanssa. Keittiön suunnittelussa haluttiin säilyttää ison tilan avaruus ja valoisuus, mutta samanaikaisesti keittiöön piti saada paljon työtilaa. Kalusteiden sijoittelussa oli otettava huomioon huoneen iso ikkuna ja monta ovea sekä seinähirsien näkyvät päät. Kun huonekorkeus on peräti 3300, päädyttiin jättämään katto ja kattolistat näkyviin. Ilmettä saatiin yläkaappien korkeutta vaihtelemalla.

Keittiöremontti loppusuoralla

Suojelukohteen keittiöremontti on loppusuoralla. Remontin tavoitteena oli mahdollisimman toimiva keittiö, jossa on tarpeeksi työtilaa. Toimivuuden kannalta myös mekanismit ovat tärkeitä, ja tässä keittiössä onkin kiinnitetty paljon huomiota niihin. Työtason alta löytyy siirrettävä laatikosto, jonka kannesta saadaan lisää pöytätasoa - jota voidaan käyttää myös ruokailutilassa apupöytänä.

Hyllykaappien asemesta käytetään syviä vetolaatikostoja, jotka ovat huomattavasti kätevämpiä. Lieden vierestä löytyy patoja ja kattiloita varten karusellikaappi, joka helpottaa huomattavasti suurten astioiden käyttöä.

Kodinkoneiden sijoitukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi uunin sijoittaminen jos mahdollista lattiatasoa ylemmäs on työskentelyn kannalta mukavampaa. Koneiden energiataloudellisuus on myös tärkeä tekijä. Tässä remontissa koneet ovat Electroluxilta. A-energiansäästöluokkaan kuuluvien jääkaapin ja pakastimen tilavuudet ovat 207 litraa ja 230 litraa. Astianpesukone kuluttaa vain 18 litraa vettä / pesukerta. Liesituulettimen imuteho on mahtava 470 kuutiota tunnissa, mutta siitä huolimatta se on markkinoiden hiljaisimpia.

Yksi keittiön tärkeistä tekijöistä on riittävä valaistus. Nykyisin käytetään yleisesti työtasovalaisimina loisteputkia ja yleisvalaisimina halogeenilamppuja. Erityisesti kalusteisiin upotettavien halogeenivalaisimien suhteen pitää olla tarkkana, että niissä ei käytetä liian suuritehoisia lamppuja.

Aki Hotti ja Diana Stenvall-Hotti pitävät remontin lopputulosta onnistuneena ja tavoitteidensa mukaisena. Ammattitaitoisen suunnittelijan käyttö kannatti: Aki Hotin mukaan saadut neuvot olivat niin hyviä, että remontti tehtäisiin juuri samoin, jos se täytyisi tehdä uudelleen.


>Lisää rakennus- ja remonttitietoa