Rakennus- ja remonttitieto

Pintasisustuskoulu: maalaus, tapetointi ja laatoitus

Pintasisustuskoulussa maalataan, tapetoidaan ja asennetaan keittiöön laattalattia.

Maalauksen pohjatöissä on tärkeää käyttää levyjen saumanauhoituksessa aina paperinauhaa ja tasoitetta jossa on riittävästi liima-ainetta, niin että nauha varmasti pysyy seinässä kiinni silloin kun sitä ryhdytään maalaamaan.

Nauhoituksen jälkeen tehdään ositus eri tasoitteella, ja kun käytetään samanväristä tasoitetta kuin kipsilevyn kartonki, ei vältämättä tarvita pohjamaalausta ohuellekaan paperitapetille. Maalaaminen kuitenkin kannattaa sen kannalta, että maalatusta pinnasta tapetti lähtee huomattavasti helpommin irti.

Osituksella tarkoitetaan pintatasoitusta, jossa sauman yli tasoitetaan leveämmältä ja hävitetään kaikki mahdolliset epätasaisuudet mitä saumaan mahdollisesti muuten voisi jäädä.

Hyvä vaihe työmaan maalaustöille on se, kun seiniin on pohjat tehty mutta katto on vielä pintaverhousta vaille. Maali levitetään ensin telalla, sen jälkeen vedetään telalla yhdensuuntaisesti alhaalta ylöspäin, ylhäällä keventäen maali suoraksi.

Tapetointi

Keittiö tapetoitiin helposti puhtaana pidettävällä vinyylitapetilla. Sen kiinnittämiseen tarvitaan erikoisliisteriä. Kun liisteri on laitettu turpoamaan, mitataan seinien korkeudet ja leveydet, jotta saadaan vuotajako ja vuotien pituus. Sen jälkeen ruvetaan leikkaamaan tapettivuotia pinoon liisteröitäväksi.

Kuviokohdisteisesta tapetista on varmistettava, onko se tasakohdisteinen vai vuorokohdisteinen. Tasakohdisteinen leikataan kuviot päällekkäin, vuorokohdisteinen limittäin.

Ennen liisteröintiä vuotia kannattaa rullata vastapäivään, jotta ne asettuvat pöydälle suoriksi. Kun liisteri on levitetty, vuota taitetaan vettymään. Vinyylitapetin vettymisaika on 3-5 min.

Lastenhuoneeseen käytetään pestävää paperitapettia. Sen kiinnitykseen voidaan käyttää tavallista pulveriliisteriä tai valmisliisteriä, joka on tehtaalla valmiiksi sekoitettu. Paperitapetin kiinnitys ei olennaisesti eroa tuosta vinyylitapetin kiinnityksestä.

Keittiön laattalattia

Keraaminen laatta etenkin lattialämmitykseen yhdistettynä on hyvä lattiamateriaali esim. keittiöön. Se kestää kulutusta ja on helppohoitoinen.

Aluksi sekoitetaan saneerauslaasti vetäytymään. On tärkeää noudattaa tuoteselosteen ohjeita laastijauheen ja veden sekoitussuhteesta. Notkeampaa laastia on helpompi levittää, mutta sen kiinnityskyky heikkenee olennaisesti.

Varsinainen asennus alkaa saneerauslaastin levittämisellä laastikamman sileällä puolella lattiaan. Laasti pitää painaa kiinni lattiaan ja sen jälkeen se kammataan hammaspuolella auki. Kun on kyse isosta laastasta, kamman piikin syvyyden pitää olla 9-10 mm luokkaa.

Lue lisää tapetoinnista, maalaamisesta ja laatoittamisesta


>Lisää rakennus- ja remonttitietoa