Rakennus- ja remonttitieto

Lämpöperustus ja ilmakiertoinen lattialämmitys

Lämpöperustusjärjestelmässä tehdään samaan aikaan rakennuksen perusta ja ilmakiertoinen lämmitysjärjestelmä. Näin lämmitysjärjestelmästä tulee osa perustusta.

Ensimmäiseksi sijoitetaan valmiiksi työstetyt ja helposti liikuteltavat 2,4 metrin pituiset ja 40 kg:n painoiset reunaelementit paikoilleen. Reunaelementit liitetään yhteen valmiilla kulmakappaleilla. Normaalikokoisessa pientalossa reunaelementit saadaan päivässä paikoilleen.

Seuraavaksi tehdään viemäröinti ja putkitukset samalla tavalla kuin maanvaraiseen laatan alle. Tasoitetaan pinta, tiivistetään se uudelleen ja pinnan päälle laitetaan 200 mm eristettä. Sen jälkeen tehdään alaraudotus ja sijoitetaan lämmityskanavisto paikoilleen, asennetaan lämmitysyksiköt ja tehdään yläraudoitus, jonka jälkeen perustus on valmis valettavakasi.

Lattialämmityskanavistossa käytetään kiertävää ilmaa. Lämmönlähteenä voi käyttää joko suoraa sähköä tai vaihtoehtoisesti kaukolämpöä tai siihen voidaan kytkeä maalämpöpumppu.

Lämpöperustuksen asennusaika on jopa vähemmän kuin puolet siitä mitä perinteisessä perustamisessa. Asennuksen ja valun jälkeen voidaan kytkeä lattialämmitys, jolloin saadaan rakennusaikainen lämmitys ja samaan aikaan laatta kuivuu.

Asukkaan kannalta järjestelmä on helppo. Ilma kiertää kanavistossa ja kaikki tekniikka löytyy huoltokannen alle sijoitettavasta lämmityslaitteesta, joka upotetaan laattaan. Näitä 55x49 sentin kokoisia yksiköitä tarvitaan normaalikokoisessa omakotitalossa kaksi tai kolme kappaletta ja ne voidaan sijoittaa asunnossa vaikkapa portaiden alle tai kaappiin. Näin laitteeseen pääsee tarvittaessa helposti käsiksi.

Ruotsista kotoisin oleva lämpöperustus on suunniteltu yli 20 vuotta sitten ja sillä on tehty perustuksia yli 2 milj. neliömetriä. Suomessa niitä on tehty kolmen vuoden ajan - noin sadasta kohteesta suurin osa on ollut pientaloja - ja pohjoismaiden lisäksi ratkaisua käytetään Saksassa, Puolassa, Kanadassa ja Japanissa.


>Lisää rakennus- ja remonttitietoa