Piha- ja puutarhatieto

Elegantti vesielementti elävöittää puutarhaasi


Vesiaiheen paikka määräytyy suuresti sen mukaan, mitä sen halutaan viestivän. Se voi olla julkisivun aistikas käyntikortti, oleskelualueen läheisyydessä iloisesti soliseva tunnelmanluoja tai luonnontilaisemman alueen tyyni keidas.

Vesiaihe on aina puutarhan keskipiste ja sielu, joka houkuttelee puutarhassa käyskentelevän luokseen!

Rinnetarhaan voi rakentaa putouksen, jossa vesi solisee ensin kivien lomassa ja laskeutuu sitten alemmas. Matalammalla sijaitsevan puron rannalle kannattaa istuttaa luonnonperennoja ja ruhdikkyyttä puolestaan antavat isommat kivet, jotka ajan mittaan patinoituvat kauniisti ympäristöönsä sopiviksi. Purojen - ja muidenkin altaiden - reunalle voi myös latoa kulkemaan kivipolun.

Symmetrinen, kivestä rakennettu allas vaatii lähes poikkeuksetta ympärilleen tilaa tasapainottavia, pehmeälinjaisia kasveja.Pinelläkin korotuksella taas vesiaihetta saadaan mukavasti korostettua: materiaalina tässä voi käyttää puuta, kiveä, tiiltä tai vaikka betonia erilaisissa muodoissaan.

KaavakuvaSuunnittelimme tällä kertaa vesiaiheen suhteellisen pieneen puutarhaan: se nostetaan hiukan ympäristöään korkeammalle ja rajataan valmiina hankitulla puutarha-aidanteella. Aiheelle varatussa paikassa kasvoi valmiina köynnöskuusama ja se tietysti hyödynnettiin myöls aiheessamme.

Aiheeen keskipisteenä on kyljelleen asetettu ruukku, josta vesi solisee edessä sijaitsevaan kivikkoon. Kauneutensa lisäksi nämä myös peittävät vaadittavan tekniikan - pumpun ja altaan suodattimineen. Pehmennykseksi valittiin iiriksiä ja kuunliljoja; talvella vihreyttä tuovat kartiomarjakuuset.

Vesiaiheen teko

AidakePuureunukselle kaivetaan ensin syvänne, joka helpottaa sen asentamista paikalleen. Alaosaan tiivistetään maata tukemaan sen pysymistä täsmälleen pystyasennossa.

Kun aidake on paikoillaan, sen keskelle jäävä alue täytetään hyvällä maa-aineksella. Vesiaiheen muovialtaalle kaivetaan kuoppa, siihen sijoitetaan muoviallas ja altaaseen vesipumppu, josta lähtee letku saviruukkuun. Altaan ympäristö peitettiin suodatinkankaalla joka suojaa kiviä kuraantumiselta ja estää myös maan joutumisen veteen.

KansiValitsemamme pyöreän altaan reunoissa oli valmiit uritukset pumpun letkua ja sähköjohtoa varten. Näin ne jäävät piiloon ja toisaalta vesiletkut voidaan vetää mahdollisimman suoraan - mutkia kannattaa vältää. Letkujen liittäminen pumppuun on hyvin helppoa; tarvittavat osat tulevat yleensä pumppusarjan mukana.

Pumppujahan löytyy nykyään vaikka minkälaisia; samoin suuttimia, joilla säädetään suihkulähteen muoto. Pumpun tehon kanssa on syytä olla tarkkana. On yleinen virhe valita liian pienitehoinen.

Allas peitetään kannella, jossa on reikä mistä virtaava vesi pääsee valumaan takaisin muovialtaaseen. Kannen sijasta voi käyttää myös pienisilmäisestä, ruostumattomasta verkosta. Kansi tai verkko peitetään kauniin muotoisilla kivillä, jotka on syytä pesaista ennen käyttöönottoa.

Letku ruukussaSaviruukun paikka ja asento tarkistetaan: saviruukusta solisevan veden on valuttava takaisin altaaseen. Jos ruukussa ei ole valmiina reikää oikeassa paikassa, sen voi varovasti porata itsekin: letkun pää viedään siitä läpi ja tiivistetään raot huolellisesti silikonilla (kauppias kyllä neuvoo oikean aineen valinnassa.) Annetaan kuivua muutama päivä ennen kuin otetaan käyttöön.

Lopuksi istutetaan kasvillisuus paikalleen.Istutukset

Kurjenmiekan taimetSuunnitelmassa hyödynnettiin paikalla valmiina, aidalla kasvavaa tuoksuköynnöskuusamaa joka jäi vesiaiheen taakse. Sen oikealle puolelle istutettiin kartiomarjakuusia, jotka tuovat alueelle väriä myös talviaikaan. Kevättalvella pienet puut on muistettava suojata harsolla tai säkkikankaalla, joka poistetaan vasta kun maa on varmasti sulanut. Tätät toistetaan joka kevät siihen saaka, kunnes puut ovat todella alkaneet kasvaa kunnolla.

Siperiankurjenmiekat viihtyvät hyvin veden äärellä. Niitä on saatavissa useita eri lajikkeita. Kasvusto puhdistetaan keväällä, kasvi tarvitsee myös paljon kastelua ja lannoitusta. Siperiankurjenmiekkaa lisätään jakamalla.

OrvokkiPuolivarjoisan sijainnin vuoksi istutettiin myös kuunliljoja. Kuunliljat ovat ovat helppohoitoisia - niille annetaan vain silloin tällöin kevyesti orgaanisia lannoitteita. Vanhat yksilöt jätetään paikoilleen, sillä ne viihtyvät omalla paikallaan ja jaksavat kukkia jopa vuosikymmeniä. Harmillista kyllä myös etanat pitävät niistä kovasti.

Orvokki on hyvä ja käyttökelpoinen kesäkasvi, joka kestää hallaa ja jaksaa kukkia pitkälle syksyyn, kunhan kuihtuneet kukat vain nypitään pois.

Hoito

Vesiaiheet vaativat melko paljon hoitoa, joten eräät seikat kannattaa ottaa huomioon jo etukäteen.

Etenkin lammessa ja lammikossa, joissa vesi kiertää hitaasti tai ei laisinkaan muodostuu hyvin pian ongelmaksi ikävä levän kasvu, joka tekee vedestä vihreän värisen. Leväkasvun hidastamiseksi voidaan altaan reunalle kasvattaa varjostavia kasveja ja altaan pohjalle istuttaa kelluslehtisiä kasveja kuten lumpeita. Uposlehtisistä kasveista vesirutto on kaunis aaltoillessaan veden alla ja se on mainio liikaravinteiden käyttäjä.

On myös hyvä muistaa, että lammen ympäristöä lannoitettaessa ravinteet saattavat huuhtoutua veteen ja näin lisätä leväongelmaa. Veteen vaikkapa tiilillä upotetut, verkkoon laitetut ohrankorsipaalit ovat osoittautuneet myös hyviksi leväntorjunnassa.

Altaaseen putoavat roskat kannattaa poistaa säännöllisesti, jottei vesiaiheesta muodostu pahalta haisevaa lätäkköä. Muutoin seisovaa vettä kannattaa pitää liikkeessä pumpun avulla. Tämä edes auttaa veden raikkaana pysymistä. Veden pintaa joudutaan myös tasaamaan etenkin kuumina aikoina ja vastaavasti täytyy muistaa tehdä vedelle ylimenopaikka runsaiden sateiden koittaessa, jotta vesiaihe ei tulvi hallitsemattomasti yli äyräiden.

Pumppua itseään ja suodatinta on huollettava säännöllisti. Ennen jäiden tuloa, hyvissä ajoin syksyllä pumppu otetaan sisälle ja allas tyhjennetään vedestä ja tarvittaessa peitetään, jotta se pysyy puhtaana seuraavaan kevääseen.

Lisää aiheesta: Vesiaiheet puutarhassa

Takaisin PIONI-sivulle

7.5.2002