Piha- ja puutarhatieto
Leikki puutarhassa


Lapset rakastavat puutarhoja. Erityisesti sellaisia, joissa on piilopaikkoja ja salaisia onkaloita, joihin kätkeytyvä aikuisten vaanivilta katseilta. Lasten kestosuosikkeja ovat esimerkiksi soma leikkimökki, kiipeilypuu josta on helppo tarkkailla maailmaa ylhäältä päin, tai kahden puun väliin pingotettu riippumatto, jossa voi loikoilla unelmoiden ja pilviä katsellen. Ja kuten myöhemmin toteamme, leikkimökki ei ole enää vain tyttöjen etuoikeus, vaan pojille on tulossa teemasta oma muunnelmansa.

Lapsille voi antaa hoidettavaksi oman kukkapenkin, jossa he voivat kasvattaa mitä haluavat - luultavasti he valitsevat värikylläisiä kukkia raikkaina vastaväreinä. Lasten suosikkikasveja ovat muun muassa kehäkukat, ruiskaunokit, tuoksuherneet, köynnöskrassit, unikot, päivänkakkarat, mirrinmintut ja petuniat. Kukkapenkistä kannattaa tehdä sen kokoinen, että nassikat jaksavat itse hoitaa sitä, kastella ja nauttia kasvun ihmeestä.

Löysimme tällä kertaa Iiriksen uuden leikkimökin tuntumasta, kahden kiven välistä sopivan alueen, johon teemme neljävuotiaalle sopivan kukkapenkin. Nurmi poistetaan ja istutusalueen reunat rajataan turveharkoilla, jotka sopivat erinomaisesti matalien tukimuurien ja rajausten tekoon. Kaksi päällekkäin asetettua harkkoa eivät vaadi tukea, mutta jos päälle laitetaan vielä kolmas, kannattaa ehkä työntää niiden läpi tueksi sopiva tanko.

Kevyitä harkkoja on helppo liikutella ja niitä voi leikata vaivattomasti haluamansa kokoisiksi ja muotoisiksi. Mikä parasta, ne sammaloituvat ajan mittaan ja sulautuvat saumattomasti ympäröivään puutarhaan.

Iiriksen hoidettavaksi valitut kasvit:

Lemmikki - Myosotis spp.
kukkii sinisin tai vaaleanpunaisin kukin toukokuusta elokuulle. Luhtalemmikki viihtyy kosteammassa kuin puistolemmikki.

Mirrinminttu - Nepeta faassenii
viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla normaalissa puutarhamaassa ja kukkii toukokuusta heinäkuuhun.

Tarhapäivänlilja - Hemerocallis-lajikkeet
Tuo alueelle korkeutta. Kukkii aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla kesä-elokuussa monin eri värivaihtoehdoin.

Kasvualustan tulee olla kuivahko tai tuore, myös kostea, paras on runsasravinteinen savimaa.

Saksankurjenmiekka - Iris Barbata-Elatior - lajikeryhmä
sopii tähän valikoimaan hyvin lehtimuotojensa ansiosta. Se kukkii kesäkuussa kaikissa värisävyissä lukuun ottamatta puhdasta tulipunaista ja oranssia. Aurinkoinen, lämmin, myös paahteinen kasvupaikka, kasvualusta kuiva tai tuore, vettä läpäisevä, runsasravinteinen kivennäismaa, vähämultainen ja kalkkipitoinen.

Kehäkukka - Calendula officinalis
on ikivanha lääkekasvi, joka kylvää itse itsensä. Se kukkii kesäkuusta syyskuuhun keltaisen tai oranssin värisin kukin. Viihtyäkseen se tarvitsee aurinkoisen ja lämpimän paikan, jossa maaperä on tuore tai melko kuiva, runsasravinteinen ja kuohkea. Siemenet kylvetään suoraan avomaalle touko- tai kesäkuussa, jolloin kasvi kukkii elokuun lopulla. Vaihtoehtoisesti voidaan kylvää sisälle helmikuussa ja siirtää puutarhaan kesäkuussa, jolloin se myös kukkii. Kylväytyy itse.

Valittaessa kasveja lasten puutarhaan on muistettava, että monet koristekasveistamme ovat myrkyllisiä. Hyvin harva niistä sopii syötäväksi ja onkin siis paras opettaa lapsille, että he eivät saa panna suuhunsa mitään, ennen kuin aikuinen on antanut siihen luvan. On myös joitakin kasveja, joissa ei ole marjaa tai muuta syötävän näköistä, mutta ne saattavat antaa oireita kosketuksesta paljaaseen ihoon.

Esimerkiksi näitä kasveja kannattaa välttää lasten puutarhassa:

sormustinkukka
ukonhatut
näsiä
kultasateet
jouluruusu
rohtokataja
lupiini
tyräkit
kielo

Jos jonkin kasvin myrkyllisyys epäilyttää, lisätietoja saa paikallisesta myrkytystietokeskuksesta.


Viljele vitamiineja

Hedelmien ja vihannesten viljelyyn ei tarvita suurta tilaa. Jos puutarha on pieni eikä sinne mahdu keittiötarhaa, sen voi korvata istutusastioilla.

Herne viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä paikassa ilmavassa, hyvin kalkitussa maassa. Savimaita parannetaan hiekalla. Lannoitus saa olla melko niukkaa, sillä typpeä tarvitaan vain kasvun alussa. Koska herneet ovat kylmänarkoja, siemenet kylvetään vasta touko-kesäkuun vaihteessa maan lämmettyä 10-asteiseksi. Itämistä voi nopeuttaa liottamalla siemeniä yön yli. Siemenet kylvetään viiden sentin syvyyteen viiden sentin välein. Herne ei pysty kilpailemaan rikkakasvien kanssa, joten rivivälit on harattava tai kitkettävä kesäkuussa.

Herneiden kasvua saadaan joudutettua keväisin kasvihuoneviljelyllä, mutta myös kasvulaatikko sopii samaan tarkoitukseen, jos kylvöksiä on vain vähän. Lämpötila voi nousta laatikossa varsin korkeaksi, joten sitä kannattaa tarkkailla ja laittaa tarvittaessa tikku pitämään kantta auki. Kasvilaatikko saattaa olla puutarhassa käytännöllisyytensä lisäksi oikein hauska somiste.

Makua saadaan pieneen suuhun myös curry-yrtillä, sitruunatimjamilla ja orvokilla, jonka syötäviä kukkia voi laittaa salaattien tai kesäisen kakun päälle.

Koristeita ja leikkikaluja

Puutarhaan saadaan ihastuttavia ikikukkia, kun kauniin pyöreämuotoiset kivet maalataan kukiksi. Ja mikä parasta: lapsi saa kokea onnistumisen tunteen maalatessaan ja asetellessaan kivikukat puutarhaan.

Vesilammikko ja nurmikonkastelulaite vetävät lapsia puoleensa kuin magneetti. Terassille voi nostaa esimerkiksi tynnyrin tai suuren ruukun täynnä vettä ja panna siihen kellumaan vaikka pienen purjeveneen tai kukkia. Myös vesipaljun äärellä lapset voivat viettää aikaa tuntikausia. Mutta älä koskaan jätä lasta vartioimatta veden ääreen!

Joli Oy on valmistanut julkisten puistojen leikkivälineitä kolmen vuosikymmenen ajan. Nyt valikoima on laajenemassa nopeasti myös yksityispihojen puolelle. Niille sopivien, pienimuotoisten leikkivälineiden valmistus aloitettiin kaksi vuotta sitten, kertoo toimitusjohtaja Matti Mannonen: ”Saatavanahan on ollut ulkomaalaisia teräs- ja muovituotteita. Euroopan unionissa vahvistettiin uudet turvallisuusstandardit kaksi vuotta sitten, ja silloin tuli edellytykset alkaa suunnitella kotipihoille paremmin suomalaiseen perinteeseen sopivaa, puun käyttöön perustuvaa sarjaa.”

Tuotesarjan luominen on vielä alussa, mutta jatkoa seuraa: ”Valmiina on vasta muutama kestosuosikki - keinu, hiekkalaatikko ja liukumäki. Tulossa on karuselli, kiikkulauta ja kiipeilyteline. Kotipihoille kysytään myös monitoimitelineitä aivan kuten julkisiinkin puistoihin, ja niiden vuoro tulee heti, kun tämä perussetti on saatu valmiiksi.”

Suomessa suosikkilistan kärjessä ovat perinteinen keinu ja pienille lapsille tietysti hiekkalaatikko ja jousikeinu. Liukumäkiä kysytään paljon ja niistä ovat eniten kiinnostuneita kaikkein pienimmät. Kiipeilytelineet puolestaan ovat kaikenikäisten suosiossa. Mannonen paljastaa myös yhden, hahmottumassa olevan suunnitelman: ”Leikkimökkejä myydään paljon, mutta sehän on tietysti ennen kaikkea tyttöjen juttu. Pojille haluttaisiin nyt tehdä paalumajatyyppinen vaihtoehto... ”

Vaikka puistojen leikkivälineet tuntuvat kaikista vanhastaan tutuilta, tuotekehitys on itse asiassa jatkuvaa ja sitä tehdään monesta näkökulmasta. ”Vanhoille tuotteille tarvitaan kasvojenkohotuksia, jotta ne pysyvät uudenaikaisen näköisinä. Ajan kuluessa tuotesarjat muuttuvat paljon”, Mannonen sanoo. ”Toinen kehityksen kohde on tietenkin turvallisuus. Euroopan unionin kymmenen vuotta sitten voimaan astuneet turvanormit ovat muuttaneet rakennetta erittäin voimakkaasti ja jos vahinkoja sattuu, ne otetaan aina heti huomioon.”

Turvallisuudesta on määräykset sekä kotona että kaupungilla

Turvallisuusstandardit jakautuvat kahteen pääryhmään: julkisten leikkipaikkojen ja yksityispihojen standardeihin. Julkisten paikkojen standardit koskevat muun muassa julkisia leikkipuistoja, kouluja ja päiväkoteja, samoin kerros- ja rivitalojen pihojen leikkivälineitä. Yksityispihojen leikkivälineet ovat paljon pienimuotoisempia eivätkä ne ole kiinteitä. Kun lähtökohtana on se, että vanhemmat valvovat tapahtumia eikä kuka tahansa ohikulkija voi tulla leikkimään vieraalle pihalle, niiltä vaaditaan huomattavasti vähemmän. ”Koulun pihalla saattaa yhdessä autonrengasistuimessa keinua kuusi teini-ikäistä täyttä vauhtia”, Mannonen kuvailee. ”Rasitus on aivan toista luokkaa kuin se, kun natiaiset keinuvat kotipihalla äidin valvonnassa.”

Pystyttipä leikkivälineitä kotipihaan tai yhteiselle pihalle, lain ja standardien sisältö on muistettava selvittää. Laki kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta tuli voimaan 30.1.2004. Se koskee myös leikkikenttiä ja kerrostalojen ja rivitalojen pihojen leikkivälineitä. Sen mukaan muun muassa

  • kiinteistöjen pihaleikkivälineiden turvallisuudesta vastaavat näitä palveluja tarjoavat taloyhtiöt tai asuntoyhteisöt
  • leikkivälineiden tulee olla turvallisia eikä niistä saa aiheutua vaaraa käyttäjille
  • leikkipaikalla on oltava huoltosuunnitelma ja vastuuhenkilö, johon käyttäjät voivat olla yhteydessä

Lasten leikkivälineistä on olemassa turvallisuusstandardit, jotka on suomennettu 2000. Standardien lähtökohtana on todella vaarallisten vahinkojen ehkäiseminen. Lisätietoja saa esimerkiksi nettiosoitteista

Suomen standardisoimisliitto
www.sfs.fi/standard/kk143.html

Yksityiskohtaisia ohjeita leikkipaikkojen suunnitteluun esitetään RT-ohjekortissa
"RT 89-10749"

Keto kotipihaan ja koti perhosille

Niityn perustamiseen on monia hyviä syitä, mutta erityisen suositeltavaa se on silloin, kun puutarhassa on paikka, jossa nurmikko ei kasva. Jos sille ei löydy luontaista paikkaa, sen voi perustaa myös nurmikolle, joutomaalle tai pellolle. Avoimen maan muuttaminen niityksi on hankalinta, sillä siinä tulee usein hankaluudeksi siementen puute. Onneksi kotimaisia siemeniäkin on jo saatavissa.

Alku saattaa olla työlästä mutta kun kasvu on päässyt alkuun, niitty hoitaa pitkälle itse itseään. Perustamisenkaan ei silti tarvitse aina merkitä maapohjan muokkaamista ja siementen kylvöä, vaan monille paikoille soveltuvat vähemmän voimalliset toimenpiteet. Silloin voidaan puhua perustamisen sijaan pikemminkin niityn edellytysten luomisesta.

Niitty on lajistoltaan alati muutoksessa oleva kokonaisuus, johon vaikuttavat alueen sijainti, maaperä, vuotuiset sääolosuhteet ja hoidon intensiivisyys. Paras perusta niityn perustamiselle ja hoidolle on siksi paikallisten, perinteisten niittyjen ja niiden lajiston ja hoitotapojen tunteminen. Keto- ja niittykasvien siemeniä voi kerätä luonnosta mutta taimia ei saa siirtää. Varmimman tuloksen saa keräämällä siemenet lähiympäristöstä. Ne kylvetään alkukeväästä tai loppusyksystä eikä niitä peitetä lainkaan.

Valmiita siemenseoksia voi käyttää, kunhan niiden alkuperä on suomalainen. Ulkomaista alkuperää olevien siementen houkuttelevan näköiset myyntipakkaukset kannattaa jättää hyllyyn, sillä suurin osa niiden lajeista ei tule kestämään olosuhteitamme. Vieraiden alkuperien levittäminen luontoomme voi olla myös haitallista: alkuperäisten kasviemme perintöaines voi heiketä tai aggressiiviset, voimakkaat lajit ottavat ylivallan luonnonpopulaatiosta.

Niityn ylläpidossa voi olla lähtökohtana alueiden hoito, joka on pääasiassa oikein ajoitettua niittämistä ja haravointia. Niittäminen tehdään kerran kasvukauden aikana ja niittojätteiden annetaan olla paikallaan pari viikkoa, jotta siemenet varisevat. Sen jälkeen kaikki haravoidaan tarkasti pois. Ajatuksena on se, että kun rikkakasvit tarvitsevat paljon typpeä ja ravinteita, kedon kasvit ovat puolestaan sopeutuneet laihaan, hiekkapitoiseen ja ravinneköyhään maahan. Niiden suosimiseksi tarvitaan toisin sanoen toimenpiteitä, jotka köyhdyttävät maan ravinnepitoisuutta.

Yksi hyvä syy niityn perustamiseen on se, että se vetää puoleensa perhosia. Houkuttelevuutta voi lisätä pystyttämällä sinne pienen, perhosille tarkoitetun kodin. Kun sellaisen täyttää kuorihakkeella, perhoset kerääntyvät sinne suojaan tuulelta, sateelta ja kylmältä. Perhosmajan viereen voi vielä pystyttää tyylikkään, graniitista valmistetun vesialtaan.

Hintoja:

Kasvit - 10 euroa
Turveharkot - 10 euroa
Lasten puutarhakalusteet - Anttila Kodin ykkönen 24,-
Yrttiruukut ja kasvilaatikko - Anttila Kodin ykkönen

Siemenet - Suomen Niittysiemen Oy, hinnat 10,50-21.50 €/pussi
Perhosen koti - Kauppilan puutarhakeskus, Turku 39,80 + tolpat 16,90
Pupu - Pihacenter Oy, Porvoo 39,-
graniittiallas - Pihacenter Oy, Porvoo 54,-

Pihaleikkivälineet:
Joli Oy, Helsinki
www.joli.fi

Takaisin PIONI -sivulle

Pioni MTV3 8.5.2007>Lisää piha- ja puutarhatietoa