Mökkitieto

Lomalle apteekin kautta

Kesämökin lääkekaapin perusvarustukseen kuuluu ainakin kipu- ja kuumelääkettä, haavanhoitotarvikkeita, lääkehiiltä ja auringonsuojavalmistetta. Myös kortisonitabletit kyynpureman ensiapuun sekä mieto kortisonivoide itikoiden puremiin ovat hyödyllisiä Suomen suvessa. Jo lomakauden alkaessa kannattaa huolehtia, että kesämökin lääkevarustus on riittävä. Suomessa apteekkeja on tiheässä ja ne auttavat mielellään lomalaisen lääkkeiden valinnassa.

Kesämökin lääkekaappi

Lääkkeitä ei pitäisi säilyttää kesämökillä talven yli, sillä kosteus ja suuret lämpötilavaihtelut pilaavat lääkkeet helposti. Jos esimerkiksi kesämökin kaapissa lojuneet aspiriinitabletit tuoksahtavat etikalta, on se merkki siitä, että lääke on alkanut hajota ja menettää tehoaan. Myös monet muut lääkkeet ovat arkoja kosteudelle, lämpötilavaihteluille ja auringonvalolle. Kesämökin lääkevarustus kannattaa laittaa ajan tasalle aina lomakauden alkaessa, ja viedä lääkkeet pois mökkeilykauden päättyessä. Vanhentuneet ja pilaantuneet lääkkeet voi viedä apteekkiin hävitettäväksi.

Kesämökin lääkkeiden säilytykseen sopii hyvin apteekkien myymä ENSKA-lääkepakki, joka kulkee mukana ja sisältää lisäksi suppean oppaan tavallisimpien vaivojen itsehoidosta. Työkalupakkia muistuttavan, muovisen ENSKAn sisällä on pienempi irrotettava laatikko, johon voi pakata ensiapulääkkeet ja -tarvikkeet lyhyelle matkalle, esimerkiksi veneretkellä.

Lääkepakin sisältö kannattaa räätälöidä yhdessä apteekkihenkilökunnan kanssa, sillä esim. kipu- ja kuumelääke on valittava aina yksilöllisesti. Monille hyvä vaihtoehto on ibuprofeenia sisältävä valmiste, mutta se ei sovi kaikille astmaatikoille, herkkävatsaisille eikä mahahaavan sairastaneille. Heille sopii paremmin parasetamolia sisältävä kipulääke. Aspiriinia sisältäviä lääkkeitä ei suositella kuumelääkkeeksi lapsille, sillä virustautien yhteydessä ne saattavat aiheuttaa harvinaista, mutta vakavaa ns. Reyen syndroomaa. Lapsille suositeltavin kipu- ja kuumelääke on joko parasetamoli tai ibuprofeeni.

Lääkehiili on lääkekaapin perusvaruste
Lääkehiilijauhetta pitäisi löytyä jokaisesta lääkekaapista, sillä se on erilaisten myrkytysten peruslääke. Lääkehiilijauhe on hiilitabletteja selvästi tehokkaampi vaihtoehto. Lääkehiiltä käytettäessä kannattaa muistaa, että se sitoo itseensä myös lääkkeitä ja estää niiden imeytymistä. Esimerkiksi ehkäisytablettien teho saattaa heikentyä merkittävästi, jos samaan aikaan käytetään lääkehiiltä.

Ripulissa tärkeintä on kuivumisen estäminen
Apteekeista on saatavana erilaisia, suolen toimintaa lamaavia ripulilääkkeitä. Tärkeintä ripulin hoidossa on kuitenkin neste- ja suolatasapainon korjaaminen. Paras vaihtoehto tilapäisen ripulin hoidossa on ripulijuomajauhe, jolla korvataan ripuloidessa menetetty neste ja suolat. Suolen toimintaa lamaava ripulilääke tulee kysymykseen esimerkiksi matkalla, jos ripuli on saatava taltutettua esimerkiksi lennon ajaksi. Lapsille suolen toimintaa lamaavaa ripulilääkettä ei pitäisi antaa lainkaan. Maitohappobakteerit saattavat joissakin tapauksissa lyhentää ripulin kestoa.

Myös vatsan kovettuminen eli ummetus on tyypillinen lomavaiva. Sitä voi estää nauttimalla runsaskuituisia aterioita ja riittävästi nestettä. Myös liikunta panee vatsan toimimaan. Suositeltavin apteekista saatava ummetuslääke on suolen sisältöä lisäävä ja pehmittävä valmiste. Matkalla voi tilapäisesti turvautua myös pienoisperäruiskeeseen tai suolen liikehdintää lisäävään ummetuslääkkeeseen.

Älä polta ihoa auringossa!
Kohtuulliset määrät aurinkoa ovat iholle hyväksi, sillä ihossa muodostuu mm. D-vitamiinia auringonvalon vaikutuksesta. Ihon toistuvat palamiset sitävastoin vanhentavat ihoa ja altistavat melanoomalle eli ihosyövälle. Ihon palamista on syytä välttää ja suojata iho vaatteilla tai riittävän korkean suojakertoimen aurinkovoiteella. Varsinkin loman alussa auringon paisteessa ei kannata olla pitkiä aikoja kerrallaan.

Auringonsuojavalmiste valitaan ihotyypin mukaan. Mitä herkemmin iho palaa, sitä suurempi suojakertoimen on oltava. Auringonsuojavalmistetta ostettaessa on varmistettava, että se suojaa sekä UVA-säteiltä että UVB-säteiltä, sillä molemmat on todettu haitalliseksi runsaassa säteilyaltistuksessa. Eri valmisteista kosmeettisesti sopivin löytyy kokeilemalla. Etelänmatkaajille suosittelen auringonsuojavalmisteiden hankkimista jo kotimaasta, sillä rantalomakohteiden kauppojen edustoilla auringon paisteessa paahtuneet rasvat voivat olla jo menettäneet parhaan tehonsa. Sitä paitsi ne ovat usein kalliimpiakin kuin Suomessa. Auringonoton jälkeen, pestylle iholle kannattaa levittää viilentävää perusvoidetta.

Kortisonitabletit mukaan marjaretkelle
Kortisonitabletit kuuluvat marjastajan varustukseen, sillä kärkäs kyy voi helposti yllättää. Täytyy kuitenkin muistaa, että tabletit ovat vain ensiapu, ja kyynpureman jälkeen raaja on asetettava lepoon ja hakeuduttava lääkäriin. Erityisesti, jos kyseessä on lapsi, mutta lääkärissäkäynti on suositeltavaa myös terveille aikuisille. Kortisonitabletit sopivat ensiavuksi myös ampiaisten tai mehiläisten puremissa allergisiin reaktioihin taipuvaisille. Niiden puremille voimakkaasti allergisten kannattaa kuitenkin pitää saatavilla lääkärin määräyksellä saatavaa adrenaliinia sisältävää ruisketta, jolla estetään vaikean allergisen reaktion ilmaantuminen.

Punkin purema voi tartuttaa borrelioosin
Puutiaista eli punkkia tavataan runsaimmin saaristossa ja rannikkoseuduilla, mutta alueittain myös kaikkialla sisämaassa Lappia lukuunottamatta. Punkin purema sinänsä ei ole vaarallinen, mutta punkit levittävät Lymen borrelioosi -nimistä tautia, joka voi olla vaarallinen ellei hoitoa aloiteta ajoissa. Punkki on poistettava mahdollisimman nopeasti joko sormin edestakaisin pyörittämällä tai apteekista saatavien punkkipihtien avulla. Aiemmin punkin poistoon suositeltiin rasvalla tukahduttamista, mutta nykyisin sitä ei enää suositella, koska borrelia-bakteeri siirtyy tällöin helpommin punkista ihoon. Punkin puremasta ei kannata kuitenkaan liikaa säikähtää, sillä vain noin joka 50. purema aiheuttaa borrelioosin. Sen tunnistaa useimmiten puremakohdan ympärille muodostuvasta rengasmaisesta ja laajenevasta punoituksesta. Tällöin on syytä hakeutua lääkäriin antibioottihoidon saamiseksi. Pelkkä puutiaisen purema ei vaadi hoitoa.

MUISTILISTA

Tätä muistilistaa voit käyttää apuna hankkiessasi tai täydentäessäsi kesämökin tai kodin lääkekaappia.

 • Kipu- ja kuumelääke
 • Lääkehiilijauhe
 • Kortisonitabletteja
 • Haavanhoitotarvikkeita ja puhdistusnestettä
 • Hiertymälaastaria
 • Yskänlääke
 • Kurkkukipulääke
 • Tukkoista nenää avaavia nenätippoja tai -sumutetta
 • Ripulijuomajauhe
 • Ummetuslääke
 • Närästyslääke
 • Hydrokortisonivoidetta
 • Antihistamiinitabletteja
 • Auringonsuojavalmistetta ja perusvoidetta
 • Joustavaa tukisidettä ja kiinnityshakasia
 • Sakset ja pinsetit
 • Punkkipihdit
 • Kuumemittari (elohopeaton)
 • Joditabletteja

Säilytä lääkkeet kesämökilläkin lasten ulottumattomassa, kuivassa ja viileässä paikassa. Kuumuus ja kosteus kiihdyttävät lääkeaineiden hajoamista. Myös auringonvalo on pahasta lääkkeille. Tarkista lääkkeen säilytysmerkinnät pakkauksesta (jotkut lääkkeet on säilytettävä esim. jääkaapissa). Varmista, että reseptilääkepakkauksista ilmenee kenelle ne on tarkoitettu, ja mitkä ovat niiden käyttötarkoitukset. Vanhentuneet ja pilalle menneet lääkkeet voit viedä apteekkiin hävitettäväksi.

Lisätietoja:
www.apteekkariliitto.fi
www.laaketietokeskus.fi