Select Page

Liesituulettimen puhdistus

Liesituulettimen tärkein huolto on pesu. Kun tämän tekee riittävän usein, takana sijaitsevaa ilmanvaihtokanavaa ei tarvitse puhdistaa niin usein. Rasvapalon vaara on myös olennaisesti pienempi.

Suodatinhan on yleensä metallia. Se pestään samalla tavalla kuin likainen teräskattila eli astianpesukoneessa tai käsin tavanomaisia, rasvaa poistavia astianpesuaineita ja tiskiharjaa käyttäen. Annetaan ritilän ensin liota vähän aikaa ja hangataan sitten..

Ilmanvaihtoventtiilin puhdistus

Myös ilmanvaihtoventtiilit on aika ajoin puhdistettava, oli ilmanvaihtokoneisto minkälainen tahansa. Venttiilit kierretään kauluksineen irti mutta säätömuttereihin ei saa missään tapauksessa koskea: se sekoittaa ilmanvaihdon tasapainon asunnossa. Venttiili kierretään kiinni samalla tavalla ja varmistetaan, että se tulee tiukalle.

Kanavistohan täytyy nuohota aika ajoin – noin 10-15 vuoden välein riippuen asuinympäristön pölyisyydestä ja tuosta edellä mainitusta liesituulettimen puhdistamisvälistä..

Ilmanvaihtokoneen puhdistus

Esimerkiksi valitsimme ehkäpä tavallisimman ilmanvaihtokoneen, joka lämmön talteenottokennolla varustettu tulo-poistokone. Sellaisen peruspuhdistus – joka tapahtuu kahden tai kolmen kuukauden välein; pölyisillä alueilla jopa kuukauden välein – käsittää kolme asiaa:

  1. suodattimien vaihto tai pesu
  2. lämmöntalteenottokennoston puhdistaminen
  3. lauhdevesiputken kunnon tarkastus

Suodattimet puhdistetaan imuroimalla ja pesemällä; joka toisen puhdistuskerran yhteydessä ne vaihdetaan.

Suodattimen on ehdottomasti annettava kuivua pesun jälkeen ennen kuin se pannaan takaisin paikalleen. Märkänä se kerää itiökasvustoa, joka leviää tuloilmakanavaa pitkin ympäri taloa. Lienee sanomattakin selvää, ettei se ole ollenkaan ilmanvaihdon tarkoitus.

Lämmöntalteenottokennosto puhdistetaan kerran tai kaksi vuodessa pesemällä se miedossa pesuaineliuoksessa ja suihkuttamalla puhtaaksi. Kennostoa ei saa laittaa astianpesukoneeseen! Siellä on silikoniliitoksia ja konepesuaine sisältää niitä liuottavia myrkkyjä. Kennosto menee pilalle.

Jos ilmalukossa ei ole tarpeeksi vettä, ilmanvaihtokone pitää kurlaavaa ääntä. Sitä lisätään laitteen pohjalle, siihen mistä poistoputki lähtee alas.